Bildiğiniz üzere vadeli mevduat hesabının diğer bir adı da vadeli hesaptır. Bu hesap, paranızı belli bir süre ile bankaya emanet etmeniz ile başlayan ve bu süre bitiminde anaparanıza yine belirli bir oranda faiz getirisi elde etmenizi sağlayan bir hesap türüdür.
Vadeli mevduattan kazandığınız faiz geliri de vergiye tabii bir kazançtır. Vadeli mevduattan elde edilen faizin gelir vergisi stopaj olarak adlandırılır.
22/12/2024 tarihli 32760 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 9286 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile mevduatlarda 6 aya kadar olan vadelerde stopaj %10'dan %15'e, 1 yıla kadar olan vadelerde %7,5’ten %12'ye, 1 yıldan uzun vadelerde %5'ten %10'a çıkarıldı.
Bu durumda faizden elde edilecek net gelir, yeni açılan vadeli hesaplarda artık daha düşük bir miktarda olacak. Acaba bu durum paranın yönünün değişmesine sebep olur mu? Risk almak istemeyen ve düzenli bir gelir elde etmek isteyen kesim muhtemelen faiz getirisi elde etmeye devam edecektir.
Ancak herkesin görüşü aynı olmayabilir. Bu durumda diğer yatırım araçları da düşünülmeye başlanacaktır. Dolarizasyon olma ihtimali, değerli metallerdeki değerlenme yüzdesi ve gayrimenkul fiyatlarında görülebilecek muhtemel fiyat artışları gibi birçok alternatif herkes tarafından mutlak suretle gözden geçirilecektir. Tabi ki tüm alternatifler sadece bunlar değildir ama ben vatandaşlarımızın geçmişteki davranış biçimlerini göz önünde bulundurarak şimdilik sadece bunlara kısaca değineceğim.
Dolarizasyon ihtimaline baktığımızda; artık ticaret işlemlerindeki kullanımlarının dışında yabancı para birimlerinin bir yatırım aracı olarak değerlendirilmemesi yönündeki görüş vatandaşlarımız arasında hızla yayılıyor. Tabi ki bu para birimlerinde yıl içerisinde bir değer artışı görülebilir ancak bu durumun bir dolarizasyon boyutuna varacağını şahsen düşünmüyorum.
Değerli metallerde, altın ve gümüşün bu yıl enflasyon oranına göre iyi bir kazanç getirebileceği kanaatindeyim. İkisi arasında bir tercih yapmak gerekirse şahsi kanaatim yılın ilk yarı döneminde dünyadaki jeopolitik riskler sebebiyle altının, yılın ikinci yarı döneminde ise gümüşün getirisinin daha iyi olacağı ve yıl sonunda da yine gümüşün altına oranla daha fazla bir getiri sağlayacağı görüşündeyim.
Örneklemek gerekirse; altının ons değerini, gümüşün ons değerine bölerseniz iki değerli metal arasındaki rasyo değerini bulursunuz ve şu an ki rasyo değeri 90 civarıdır. Ben bu yıl sonunda gümüşün daha çok değerlenmesi ile bu değerin 75 civarlarında olmasını beklemekteyim.
Gayrimenkul piyasasında ise; bu yıl emlak fiyatlarında ciddi bir yükseliş göreceğimizi, geçen yıl fiyatlarda enflasyon oranının altında kalan yani nominal fiyat artışlarının yerini bu yıl enflasyon oranının üzerinde bir artışla reel artışlara bırakacağını ve yatırımcıların ciddi getiriler elde edeceği kanaatindeyim.
Bu arada sizlerle paylaştığım görüşlerim tamamen kişisel yorumlarımdır. Benim bu yorumlarım sizin mali durumunuz ve risk getirinize uygun olmayabilir. Bu sebeple yorumlarım yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.
Para sizin, karar sizin.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğimle…