Hayatımız boyunca bizlerin ya da eş, dost, arkadaşlarımızın yaşadıkları olaylar neticesinde birçok alanda ister istemez birtakım tecrübelere sahip oluyoruz. Bu tecrübelerde çoğu zaman bizleri zorda bırakan, sıkıntıya sokan, ah keşke dedirten birçok sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Hele ki sağlık, mal, mülk gibi konular söz konusu olduğunda bu alanlarda atacağımız yanlış adımların bizler için çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini hepimiz biliyoruz.
Sağlığımız için nasıl bir doktora ihtiyaç duyuyorsak, beşerî ilişkilerimizde, ticaretimizde karşılaştığımız sorunlarda bir avukat ile çalışıyorsak, konu yıllarca birikim yaparak edindiğimiz taşınmazlarımıza gelince de bir sorumlu emlak danışmanı ile çalışmamız gerektiği gerçeği ortaya çıkıyor.
Peki çalışacağımız sorumlu emlak danışmanını belirlerken neleri göz önünde bulundurmalıyız? Emlak sektörü hakkında ne kadar bilgiliyiz? Gelişmeleri güncel olarak takip edebiliyor muyuz? Konular hakkındaki bilgimiz bizim doğru bir tercih yapmamıza yeterli mi?
Yıllarca çalışarak edindiğimiz birikimlerimiz ile sahip olduğumuz taşınmazlar üzerinde yapacağımız işlemlerde yeri geldiğinde bizi hukuki işleyiş ile ilgili uyarabilecek, gerekli bilgilendirmeleri yapabilecek, doğru yolu gösterebilecek belki de yeri geldiğinde bizi temsil edebilecek en doğru sorumlu emlak danışmanını seçmeye çalışıyoruz. Tabi ki bu kolay bir tercih değil ve elbette bazı kriterlerimiz olmalı.
Öncelikle sektörde tek tip sorumlu emlak danışmanı olmadığını bilmenizi isterim. Her birinin kendine özgü nicelik ve nitelikleri, ofisleri, tecrübeleri, uzmanlık alanları, eğitim ve mezuniyet durumları bulunmaktadır. Bu konuyu biraz açmakta fayda var diye düşünüyorum.
Yayımlanan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği öncesinde mevcut bir işyerinde güncel vergi ve oda kaydı bulunan, 100 saat ve üzeri eğitim sertifikası sahibi olup bilfiil bu işi aktif olarak icra eden kişilere gerekli ofis büyüklüğü, staj, mesleki yeterlilik belgesi ve mezuniyet şartı (ilkokul, ortaokul, lise, üniversite diploması gibi) aranmaksızın müktesep haktan yararlandırılarak Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi verilmiştir. Yönetmelik sonrası ise bu belgeyi almak isteyen kişilere vergi ve oda kaydı, 100 saat ve üzeri eğitim sertifikası, MYK – Seviye 5 (Sorumlu Emlak Danışmanı) mesleki yeterlilik belgesi sahibi olma ve belge alımı sonrası mezuniyet durumuna göre de staj yapma şartı getirildi. Ancak bundan sonra belirlenen büyüklüklerde ofis açarak bu belgeyi alabiliyorlar. Sektörde bir de tüm bu belgelerden muaf durumda olan üniversitelerin Emlak Yönetimi, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi gibi bölümlerinden mezun, üniversite diplomalı ofis sahipleri var. Buradan da anlaşılacağı üzere sektörde birkaç değişik yolla Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almış emlak ofisi sahipleri, yani sorumlu emlak danışmanları bulunmakta, yanlarında çalışanlar ise emlak danışmanı olarak adlandırılmakta.
Siz belki de “ben ofis sahibine değil, ofiste çalışan tanıdığıma ya da güvenmekte olduğum bir emlak danışmanına taşınmazlarım ile ilgili satış ya da kiralama işlemleri hakkında yetki veriyorum” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama aslında siz emlak ofisine ve ofis sahibine yani sorumlu emlak danışmanına işlem yapmak için yetki veriyorsunuz. Çünkü yapılacak işlemlere onay verme ve imza yetkisi sorumlu emlak danışmanlarındadır, ofiste çalışan emlak danışmanlarında değildir, bu durumu karıştırmayalım.
Dolayısı ile söz konusu emlak ofisinin ve sahibinin sektördeki itibarı, tecrübesi, uzmanlık alanı, eğitimi, mezuniyet durumu gibi konular işte burada ön plana çıkıyor. Sektörde her geçen gün bir takım yeni uygulamalar hayata geçiriliyor. Kira sözleşmelerinin 1-2 yıl içerisinde E-Devlet üzerinden yapılması adına atılan adımlar, noterliklerden taşınmaz satışı yapılabilmesi, Kimlik Bildirim Sistemi, WEB tapu, E-Randevu, Alo Tapu (181), ilan sitelerine girilen ilanların Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesi gibi uygulamalar bunlardan sadece birkaçı. Gelinen nokta ve bundan sonraki süreçte hayata geçirilecek olan yeni uygulamalar sebebi ile, beraber çalışacağınız sorumlu emlak danışmanının aldığı eğitimin ve mezuniyet durumunun ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi şeklinde düşünebilirsiniz.
Şahsi düşüncem; hangi sektörde olursa olsun, çalışacağınız kişilerde mesleği ile ilgili üniversite diploması sahibi olması sizin için her zaman bir tercih sebebi olmalıdır. Ama tabi ki söz konusu taşınmazlar da, aldığınız ya da alacağınız kararlar da size aittir.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğimle…