Kendisini emlak danışmanı olarak tanıtan kişilerin, emlak danışmanlığı üzerine eğitim alarak sertifikalı, Mesleki Yeterlilik (Seviye 4-5) Belgeli ya da üniversitelerin Emlak Yönetimi bölümünden diploma sahibi, vergi dairesi, esnaf ya da ticaret odasına kayıtlı, kendilerine ait ruhsatlı işyeri adresleri ya da resmi bir emlak ofisinde sigortalı olarak çalışıyor olmaları gerekir.
Emlak ofislerinde de Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi öncelikle sorgulanması gerekli belgedir.
Sektöre baktığımızda ise belgesiz ve eğitimsiz olarak bu işi yapmaya çalışan sayısı hiç de hafife alınamayacak kadar çok olan kayıt dışı yani korsan kişiler ve emlak ofisleri mevcut…
Özetle, bir tarafta vergisini düzenli ödeyen, bu mesleği kayıtlı ve resmi olarak icra eden emlak ofisleri ve danışmanları, diğer tarafta ise; “ağabey burayı kaçırma, ablacım o sorun değil” diye vatandaşın güvenini kazanmaya çalışan, halbuki kendilerine sadece zaman ve para kaybettiren üstelik amacı sadece bu işten ciddi paralar kazanmak olan sektörde kendilerine yer bulmaya çalışan kayıt dışı yani korsan emlak ofisleri ve kişiler…
Kanunda, bu işi gayri resmi yapanlara ciddi para cezalarının verilmesinin belirtilmesinin yanı sıra halen bunu devam ettirmelerinin tespit edilmesi durumunda ise hapis cezası öngörülüyor.
Buna rağmen neredeyse her bölge, resmi olarak bu işi yapan emlak ofisleri ve emlak danışmanlarından çok, korsan olarak bu işi yapmaya çalışan kişiler ile dolup taşmış durumda. Kahvelerde, restoranlarda, çay bahçelerinde daire, arsa satmaya çalışan bu korsan kişiler tutturabildiği ölçüde bir kazanç sağlamanın peşinde koşuyorlar. Tabi ki sonrasında da vatandaşlarımız tarafından mağduriyet söylemleri gün ışığına çıkıyor, bizlerde üzülerek bu durumdan haberdar oluyoruz.
Öte yandan, resmi emlak ofisi sahipleri ise gelen faturaları yatırmaya, kirasını denkleştirmeye, oda ve dernek aidatlarını ödemeye, SGK ve BAĞ-KUR primlerini yatırmaya çalışıyorlar.
İçerisinde bulunduğumuz bu durum karşısında doğal olarak bölgedeki vatandaşlar ve emlak danışmanları, denetlemelerin bir an önce başlamasını sabırsızlıkla bekliyorlar. Vatandaşlar bu konuda nereye başvurmaları gerektiğini ne yazık ki bilmiyorken, emlak danışmanları ise üyesi olduğu oda ya da derneğe talepte bulunuyorlar hatta talebinde ötesinde bazen de sitem etme yoluna gittiklerinin haberlerini almaktayım. Ancak burada bilinmesi gereken husus şudur ki, 30442 sayılı yasa ile denetim yetkisi Valilik Ticaret İl Müdürlüklerine verildiğinden bu konuda denetleme yetkisi maalesef ki odalarda ve derneklerde değildir.
Tabi ki dernek ve oda başkanları, Valilik, Ticaret İl Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı gibi konu ile ilgili olan yerlere ziyaretlerde bulunarak üyelerinin haklarını korumak amaçlı konuyu dile getirdiklerini ve denetleme yapılması talebinde bulunduklarını her fırsatta ifade etmelerine karşın, bu taleplerinin karşılık bulduğunu hissetmemiz adına piyasada kayda değer bir işaret maalesef ki görülmemektedir.
Konu ile ilgili yaşanılanlara vatandaşlarımızın ve de resmi emlak danışmanlarının duyarsız kalmamaları, girişimlerde bulunmaları ve ihbar hatlarını kullanmaları, bu tip kayıt dışı ofislerin ve kişilerin yetkili kişi ve mercilere şikâyet ve ihbar edilmesi konusunda adım atmaları gerektiği de kaçınılmaz bir gerçektir.
Mevcut durumdan rahatsız ve de mağdur olan vatandaşlar ile emlak danışmanları, Muğla Ticaret İl Müdürlüğü’nün 0(252) 212 12 44 - 212 12 40 numaralı telefonunu arayarak, mugla.tim@ticaret.gov.tr adresine email atarak ya da 0(252) 212 12 43 numarasına faks çekerek, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (https://ttbs.gtb.gov.tr)
adresi üzerinden Yetkisiz İşletme İhbar linki üzerinden, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın CİMER (https://www.cimer.gov.tr) adresi üzerinden ve de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın https://www.gib.gov.tr
adresindeki ihbar hattına şikayetlerini iletebilirler ve ihbarda bulunabilirler.
Bu konuda duyarsız kalmanızın yaşanabilecek mağduriyetleri arttırmaya sebep olacağını unutmamanız dileğimle…
asyatirimgayrimenkul@hotmail.com