2 Kasım 2023 tarih ve 32357 sayı ile yayımlanan Resmi Gazete’ deki “KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” içeriğinde 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamalarının “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” kapsamına alındığı açıklanmıştır.
Böylece bu süre içerisinde kalan kiralamalarda, sözleşme yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alınması zorunlu hale getirilmiştir. Bu izin verme işlemini Kültür ve Turizm Bakanlığı, valilikler aracılığıyla da yapabilecektir. Aynı zamanda kiralanan konutların girişlerine, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaketler asılacağının bilgisi paylaşılmıştır.
Alınacak İzin belgesi ve plaket ücretlerinin Bakanlık tarafından belirleneceği belirtilmiştir. Eğer, kiralanacak konut bir binanın dairesi durumda ise, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin “Oy Birliği” ile onay vermesi ve onay belgesinin de Bakanlığa ibraz edilmesinin zorunlu olduğunun altı çizilmiştir.
İzin belgesi bulunmaksızın konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve gerekli izin belgesini almaları adına kendilerine 15 gün süre verilecektir. Verilen 15 günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın kiralama işlemine devam edenlere de bu kez 500 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve ikinci kez 15 günlük bir süre daha verilecektir. İkinci 15 günün de dolmasına rağmen, halen gerekli izin belgesi bulunmaksızın kiralama faaliyetlerine ısrarla devam eden kişiler hakkında bu kez 1 milyon Türk lirası olmak üzere daha ağır bir idari para cezası uygulanacaktır.
Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu daha sonra turizm amaçlı kiraya verenlere ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacaktır.
Yasal izinler çerçevesinde kiralama işlemi yapmak isteyenler gerekli izinleri almak için karşılaşacakları maliyeti göz önünde bulundurarak istedikleri kira fiyatlarını da muhtemelen yükselteceklerdir. Ancak birçok mal sahibinin de gerekli izin belgesi için başvuru yapmak istemeyeceğini ya da istese de diğer maliklerden onay alamama durumunda başvuru yapamayacağını da göz ardı etmemek gerekir. Bu sebeple bundan sonraki süreçte mal sahiplerinin yıllık kiralama yapmak isteyebileceğini ve bu durumda doğal olarak piyasada yıllık kiralık konut sayısının artacağını tahmin etmek hiç de zor değildir.
Doğal olarak yıllık kiralık konut arayışında olan vatandaşlarımızın alternatiflerinin çoğalması ve de buna bağlı olarak kiralık konutlara istenen kira bedellerinde bir düşüş yaşanması kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkacaktır.
Bundan sonraki süreçte bölgemizde yaşayan tüm dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın daha rahat bir nefes alabileceği bir döneme girdiğimizi düşünüyorum. Konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ilgili gazeteyi okuyarak ulaşabilirsiniz.