Bodrum’da sayısı oldukça azalan yıllık kiralık evlerin kira bedelleri de son zamanlarda hız kesmeden yükselmekte ve bu durum karşısında bölgede yaşayan vatandaşlar da ciddi sıkıntılar çekmekteydi.
Zaten zar zor bulunan yıllık kiralık evlere bir de mal sahiplerinin yıllık kira bedellerini peşin olarak istemeleri üzerine durum daha da vahim bir hale bürünmüştü.
Artık umutların tükenmeye başladığı bir ortamda çıkan kanun, kiralık ev arayışında olanlara yeni bir umut ışığı oldu. 100 günden az süre ile kiralama yapılacak evlerin turizm amaçlı konut kiralaması kapsamına alınması, şayet bir binada ya da site içerisinde ise diğer kat maliklerinden muvafakatname alınması gerekliliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınarak kiralama işlemlerini gerçekleştirebilmesi gibi şartlar getirilmesi, bu kez mal sahiplerini kara kara düşündürmeye başladı.
Yeni çıkan kanun kapsamında uygulanacak prosedürler, bazı mal sahiplerinin evlerini yeniden yıllık kiraya vermeleri doğrultusunda karar almalarına sebep oldu.
Yavaş yavaş artan yıllık kiralık konut sayısı, kira fiyatlarında düşüşleri de hemen beraberinde getirdi. Kanunun yayımlanması sonrası çok kısa bir süre içerisinde kiralık evlerin kira bedellerinde %10 ile %20 aralığında düşüşler görülmeye başlandı.
Zaman ilerledikçe de yıllık kiralık ev sayısının çoğalacağını, aynı zamanda kira bedellerinde de düşüşün devam etmesi neticesinde belirgin bir normalleşmenin sağlanabileceğini düşünüyorum.
Günlük kiralamalardan elde ettikleri getiriyi kaybetmek istemeyen mal sahipleri ya kanun kapsamında gerekli izinleri alacaklar, ya da bu kiralama işlemini yasal olmayan bir şekilde devam ettirmek düşüncesinde olacaklardır.
Ancak yasal olmayan yollar ile bu kiralama işlemlerini yapmaya teşebbüs eden ya da yapan mal sahiplerini ve şayet var ise bu işlemlere aracılık edenleri tespit edilmeleri durumunda ciddi cezalar beklemekte.
Hiç de hafife alınamayacak tutarlarda olan bu ceza miktarları karşısında böyle bir teşebbüste bulunmak gerçekten de kolay alınabilecek bir karar değil. Kaldı ki ben hiç kimseye böyle bir teşebbüste bulunmalarını tavsiye etmiyorum. Hatta kendilerini bundan sonraki süreçte denetimlerinde ciddi anlamda arttırılacağı hususunda şimdiden uyarmak isterim.
Kanun ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenlere 2.Kasım.2023 tarih 32357 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” maddelerini dikkatlice okumalarını tavsiye ederim.
Pandemi sonrası çığırından çıkan ve herkesin dilinde sakız gibi dolaşan günlük kiralama işlemlerine gerçekten de bu kanun ile bir çekidüzen getirilmiş oldu diyebiliriz.
Sanıyorum ki; bu kanun apart, pansiyon, hotel, motel, otel gibi işletmeleri de ciddi anlamda sevindirmiştir. Çünkü özellikle pandemi sonrası sayısı büyük ölçüde artan bu günübirlik ev kiralama işlemlerinden haklı olarak belki de en çok onlar rahatsızdı.
Şimdi muhtemelen en çok konuşulacak ve üzerinde tartışmalar çıkacak olan konu, yıllık kiralık evlerde uygulanan azami %25 kira artış oranı sınırlaması olacaktır.
Şayet yeteri oranda yıllık kiralamaya dönüş sağlanır ve kira bedellerinde arzulanan normalleşme hedefine ulaşılırsa, konutların kira artış oranındaki bu sınırlamanın önümüzdeki yıl kaldırılacağı kanaatindeyim.
Hükümetimizin tespit etmiş olduğu sorunlar ve çözüm olması doğrultusunda atmış olduğu doğru adımlar neticesinde emlak sektöründe yaşanan birçok sorunun yavaş yavaş ortadan kalktığını görüyoruz, bu çalışmalarda emeği geçenlere bu vesile ile teşekkürlerimi sunuyorum.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğimle…