Hüseyin SOFTA
Köşe Yazarı
Hüseyin SOFTA
 

TURİZMDE 2024 SEZONU UMUTLU BAŞLADI

Turizm satışların iyi gitmesi  rezervasyonlardaki artış 2024 umutlarını artırdı. Beklenen 60 milyon turist ve 60 milyar USD döviz hedeflerinin tutmasını hatta birazda aşılmasını tahmin ediyorum. Aynı şekilde Bodrum’da 1,5 milyon turist hedefinin üzerine çıkmamız sürpriz olmaz. Ancak bu pembe tablonun sezon sonundada istenilen rakamlarda olabilmesi için bazı gerçekleri  gözardı etmememiz lazım. Öncelikle her sezon başında hatta yıbaşında gerçekçi bütçelerle ilerlemek gerekli. Örneğin ülkemizdeki enflasyon gerçeği ortada, şu sıralar resmi rakamlarda bile % 20 leri aşmış durumda. Bu rakamlar yıl sonunda % 70 leri görür. Buna mukabil kur artış oranı %8 lerde. Turizmcinin bu enflasyon rakamları ile maliyetlerini kontrol altında tutabilmesi çok zor. Kur artmayınca satış gelirleri maliyetleri karşılamakta yetersiz kalabilir. Profesyonel bütçenin önemi burda ortaya çıkıyor. Enflasyon ve hayat pahalılığı iç pazardada sıkıntı yaratıyor. Bodrum gibi iç pazarın önemli oduğu destinasyonlarda 2023 sezonunda yaşanan Haziran-Temmuz düşüşlerini yaşamamamız için bu gerçeği gözardı edemeyiz. Turizmciler olarak 2024 kışını da fuarlar ve fuar, açılış eğlenceleri!! Hariç yine boş geçti. Oysa eğitimli personel bulunamıyor. Hatta turizmde çalışacak personel bulamıyoruz. Fakat kış döneminde personel eğitimine önem veren tesisler ve yöneticiler maalesef bir elin parmaklarını geçmez. Eğitim kursları açılabilirdi, eldeki personele otelde eğitim verilebilirdi. Bu konuda yeterince profesyonel olamadık. Ayrıca Bodrum’umuzda sorunlar artarak devam ediyor. Trafik sıkıntısı artıarak sürüyor, su kesintileri devam ediyor, yollar bakımsız, temizlik yapılmıyor sayılır. Bu şartlarda turist ağırlamak hatta gelen turistin gönüllü olarak tekrar gelmesi  iyice zorlaşıyor. Mayıs ayının sonuna geldik inşaat yasağını uyugulayan yok. Bodrum zaman geçtikçe turizm değil inşaat, emlak beldesi olma yolunda. Turizmciler olarak profesyonel bütçeler, satış politikaları, personel eğitimi.bulunduğumuz destinasyonun sorunlarını dile getirme hassaiyeti önceliklerimiz olmalı. Kaliteli turizm sadece istemekle olmaz bu gerçekleride yerine getirmeliyiz. Bunun için de profesyonel yönetimler kurumsal  işletmeler gerekiyor. Çünkü turizm  Profesyonellerin işidir.
Ekleme Tarihi: 25 Mayıs 2024 - Cumartesi

TURİZMDE 2024 SEZONU UMUTLU BAŞLADI

Turizm satışların iyi gitmesi  rezervasyonlardaki artış 2024 umutlarını artırdı. Beklenen 60 milyon turist ve 60 milyar USD döviz hedeflerinin tutmasını hatta birazda aşılmasını tahmin ediyorum. Aynı şekilde Bodrum’da 1,5 milyon turist hedefinin üzerine çıkmamız sürpriz olmaz.

Ancak bu pembe tablonun sezon sonundada istenilen rakamlarda olabilmesi için bazı gerçekleri  gözardı etmememiz lazım. Öncelikle her sezon başında hatta yıbaşında gerçekçi bütçelerle ilerlemek gerekli. Örneğin ülkemizdeki enflasyon gerçeği ortada, şu sıralar resmi rakamlarda bile % 20 leri aşmış durumda. Bu rakamlar yıl sonunda % 70 leri görür. Buna mukabil kur artış oranı %8 lerde. Turizmcinin bu enflasyon rakamları ile maliyetlerini kontrol altında tutabilmesi çok zor. Kur artmayınca satış gelirleri maliyetleri karşılamakta yetersiz kalabilir. Profesyonel bütçenin önemi burda ortaya çıkıyor.

Enflasyon ve hayat pahalılığı iç pazardada sıkıntı yaratıyor. Bodrum gibi iç pazarın önemli oduğu destinasyonlarda 2023 sezonunda yaşanan Haziran-Temmuz düşüşlerini yaşamamamız için bu gerçeği gözardı edemeyiz.

Turizmciler olarak 2024 kışını da fuarlar ve fuar, açılış eğlenceleri!! Hariç yine boş geçti. Oysa eğitimli personel bulunamıyor. Hatta turizmde çalışacak personel bulamıyoruz. Fakat kış döneminde personel eğitimine önem veren tesisler ve yöneticiler maalesef bir elin parmaklarını geçmez. Eğitim kursları açılabilirdi, eldeki personele otelde eğitim verilebilirdi. Bu konuda yeterince profesyonel olamadık.

Ayrıca Bodrum’umuzda sorunlar artarak devam ediyor. Trafik sıkıntısı artıarak sürüyor, su kesintileri devam ediyor, yollar bakımsız, temizlik yapılmıyor sayılır. Bu şartlarda turist ağırlamak hatta gelen turistin gönüllü olarak tekrar gelmesi  iyice zorlaşıyor. Mayıs ayının sonuna geldik inşaat yasağını uyugulayan yok. Bodrum zaman geçtikçe turizm değil inşaat, emlak beldesi olma yolunda.

Turizmciler olarak profesyonel bütçeler, satış politikaları, personel eğitimi.bulunduğumuz destinasyonun sorunlarını dile getirme hassaiyeti önceliklerimiz olmalı.

Kaliteli turizm sadece istemekle olmaz bu gerçekleride yerine getirmeliyiz. Bunun için de profesyonel yönetimler kurumsal  işletmeler gerekiyor. Çünkü turizm  Profesyonellerin işidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrum.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.