Sarnıçta etkinliğin konuğu String Art ile Özgür Özcan
Sarnıçta etkinliğin konuğu String Art ile Özgür Özcan
“Tinycafe” olarak hizmete açılan Coffee de Madrid’in etkinlik alanı olarak sanat camiasına ev sahipliği yapan Sarnıcın bu haftaki konuğu Özgür Özcan.
Yalıkavak’tan Bodrum’a inerken Yakaköy’e hâkim bir tepede, yol kenarında yer alan tarihi sarnıç, yeni etkinliklerle Bodrum sanat ve etkinlik dünyasına katkı sunmaya devam ediyor. “Tinycafe” olarak hizmete açılan Coffee de Madrid’in etkinlik alanı olarak sanat camiasına ev sahipliği yapan Sarnıcın bu haftaki konuğu Özgür Özcan.
1974 Balıkesir Doğumlu sanatçı, 2017 yılından itibaren çalışmaya başladığı String Art tekniği ile yaptığı eserleri ile büyük ilgi uyandırmış, bugüne kadar birçok kişisel sergisi ve Workshop çalışmalarıyla, sanatseverleri String Art tekniği ile buluşturmuş.
“Sanatta yaratıcılık, yoktan var etmek değildir. Varolan bir tekniği veya malzemeyi, alanı dışında, alışılmadık ve inovatif bir biçimde kullanmakla mümkündür.” Diyerek sanata bakış açısını değerlendiren sanatçı Özgür Özcan çalışmalarını ve tekniğini şu şekilde değerlendiriyor;
“Burada yapılan: Tekstil sektörüne ait olan ipliği, düz bir çizgi oluşturmak için kullanmak, bu çizginin yüzeyde ve uzayda tekrarlanarak ritim, örüntü, desen ve kompozisyon oluşturması, düz çizgilerin eğrisel figürler ve hacimler oluşturacak şekilde uzayda hareket etmesini sağlamaktır.
Geometrinin prensipleri ile gelişen, sayısal denklemler ile ifade edilebilir bir estetik. Enstrümanı sayılardan oluşan matematiği, temel birimi çizgiler olan sanata dönüştürmek. Düzen ile kaos arasında bir skala oluşturacak olursak, bu skalanın iki uç noktası belirir. İlki şaşmaz bir örüntü (sıralı bir düzen) takip etmek ise ikinci uç da düzensizlik ve kuralsızlık içeren kaotik bir birliktelik olacaktır.
Kullanılan dile ait sınırlamalar, bu iki uç nokta arasındaki sonsuz olasılık ile ortadan kaldırılabilir. Bu da sanatçıya özgürlüğü için gerekli olan hareket alanını sağlar. Tüm bu anlamsal ilişkileri kurmaktaki amaç, sanat ile matematiğin kesişim alanında farklı bir kavrayış, farklı bir düşünce alanı, farklı bir tecrübe yaşanmasını sağlamaktır. Yapılan çalışmalar sanatın geleneksel olarak var olduğu alanlar ve mekanlar dışında, yeni varoluş alanları ve olasılıklar doğurur. Sanatın süregelen iletişim mekanizmalarına ek olarak yeni seçenekler oluşturulmasına ve anlamı farklı yollardan iletmesine olanak sağlar. Kurulan ilişkiler yeni iletişim kanallarına, bu kanallardan iletilen veya üretilen yeni düşüncelere olanak sağlar.”
Sanatçı Özgür Özcan, 15 Ocak’ta çalışmaları hakkında bir workshop ile sanatının inceliklerini sanatseverlere sunarken, String Art eserleri, 500 yıllık tarihi sarnıçta 26 Ocak tarihine kadar izlenebilecek.
ÖZGÜR ÖZCAN HAKKINDA
1974 Balıkesir doğumludur. 1997 İ.T.Ü. Mimarlık bölümünü tamamladıktan sonra, aynı üniversitenin Bina Bilgisi Kürsüsünde yüksek lisansını tamamlamıştır. 1997-2017 yılları arasında mimarlık konusunda çalışmalar yaptıktan sonra 2017 yılında “String Art” tekniği ile tasarımlar yapmaya başlamıştır. Sanatın matematik ile ilişkisi, geleneksel yöntemleri çağdaş teknikler ve güncel malzemeler kullanarak geliştirmek gibi konularda “ROPENROLL” markası ile çalışmalarına devam etmektedir.
Gerçekleştirdiği projelerden bazıları:
1. Merqez Art sanat galerisi – Solo sergi 2023.
“Günyüzü Art Project” kapsamında solo sergi düzenleme daveti alan sanatçı 33 çalışması ile 1 ay süren sergi sürecini 2023 Ekim ayı sonunda tamamlamıştır.
2. Birleşmiş Milletler Çevre konferansı (Cop 26), Glascow, 2021.
T.C. Çevre Bakanlığı’na ait standın duvar panellerinin tasarım ve uygulaması, konferans süresince ziyaretçilere bilgi verilmesi ve atölye çalışmalarının yürütülmesi.
3. Çakılarası Matemetik köyü, Eskişehir, 2023
Anadolu Üniversitesi Matematik bölümü öğretim görevlileri, y. Lisans ve doktora öğrencileri için “String Art & Matematik ilişkisi” konulu konferans, atölye ve sergi düzenlenmesi.
4. Uluslararası Stem Eğitimi Konferansı, İbn-i Haldun Üniversitesi, İstanbul, 2022
String Art tekniğinin eğitim amaçlı kullanımı konusunda konferans, sergi ve atölye düzenlenmesi.
5. Morphose, İstanbul Tüyap Fuar Merkezi, İzmir İzfaş fuar merkezi, İstanbul Cnr Fuar merkezi, Çırağan sarayı, 2022
50. kuruluş yıldönümü sebebi ile iplik üreticisi Durak Tekstil için fuar merkezi fuayesinde 3 m x 3 m x 3 m büyüklüğünde 3 boyutlu bir string art çalışmasının tasarım ve uygulaması.
6. String Art tekniğinin eğitim amaçlı kullanımı
String art tekniğinin çivi gerektirmeden uygulanması konusunda yaptığı tasarımlar ile Koç Okulları, İde Okulları, Alkev Okulları, Denizatı Okulları gibi eğitim kurumlarında seçmeli dersler ve atölye programları yürütmektedir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.