Arıtma tesisinin temeli atıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum’da devam eden ve 650 milyon TL’yi aşan altyapı yatırımlarına bir yenisi daha eklendi. 37 bin metreküp kapasiteyle yaklaşık 195 bin kişiye hizmet verecek olan “Turgutreis İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi” temel atma töreni Dr. Osman Gürün’ün de katılımıyla gerçekleştirildi.

Yapılan yatırımlarla Bodrum kıyı şeridinde altyapı yüzde 46’dan yüzde 91 oranına yükselecek. Ayrıca altyapı hizmetlerinden yararlanan nüfusta 170 binden 750 bine çıkacak.

Turgutreis Mahallesinde gerçekleşen temel atma törenine Başkan Osman Gürün’ün yanı sıra, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlarken, tesisin özelliklerini, Bodrum’da yapılan alt yapı çalışmalarını anlatan video gösterimi yapıldı.

DEVAM EDEN TURGUTREİS KANALİZASYON HATTI BU TESİSE BAĞLANACAK

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Akyarlar, Turgutreis, Karabağ, Akçaalan, İslamhaneleri, Dereköy, Peksimet ve Bahçelievler mahallerine 160 milyon TL maliyetle yapılan 160 kilometrelik kanalizasyon hattı, temeli atılan Turgutreis Atıksu Arıtma tesisine bağlanacak. Böylelikle bu mahallelerin atıksu sorunu uzun yıllar boyunca ortadan kalkmış olacak. Ayrıca son teknolojinin kullanılacağı tesislerde arıtılan atıksu, yeşil alan sulamalarında kullanılacak. Tesisin 2022 yılı ortalarında tamamlanıp vatandaşların hizmetine sunulması amaçlanıyor.

BAŞKAN AHMET ARAS: “BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN BODRUM’A ÇOK BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILDI VE YAPILIYOR”

Törende konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yıllardır bir eksiklik olarak gördükleri ve bekledikleri önemli bir yatırımın Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesinden dolayı çok memnun olduklarını söyledi. Aras konuşmasında büyükşehir dev alt yapı yatırımlarıyla Bodrum’a büyük önem verdiğini belirtti. Aras, “Yıllardır beklediğimiz çok önemli bir yatırım hayata geçiyor. Siz değerli vatandaşlarımız bizleri seçerek politik bir dönüşümün önünü açtınız ve gündelik yaşamı birlikte inşa edelim dediniz. Bizde özellikle büyükşehir belediyemiz uyum içinde çalışarak Bodrum’a hizmet ediyoruz. Bodrum’un en büyük arıtma tesisi olacak bu modern tesisten elde edilecek arıtılan suyun mandalina bahçelerinde kullanılacak olması bu su kıtlığında çok önemli ve bu nedeniyle sayın başkanıma ve ekibine şükranlarımı sunuyorum. Osman Başkanımla birlikte seçildiğimiz günden bu yana Bodrum’un eksiklerine dair çalışmalar yapıyoruz. Bu büyük yatırımlar için başta Osman Başkanım olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

BAŞKAN GÜRÜN, “TÜM İLÇELERİMİZİ EŞİT GÖRÜYOR EKSİKLERİNE GÖRE HİZMET EDİYORUZ”

Açılışta töreninde halka seslenen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’nın tüm ilçelerinde çalışmalarının devam ettiğini ve 13 İlçeyi de eşit gördüğünü söyledi. Başkan Gürün, Bodrum’a yapılan bu alt yapı yatırımlarının 2015 yılından bu yana devam eden bir süreç içinde gerçekleştiğini vurguladı. Başkan Gürün, “Bu yatırım 2015 yılının ortasında başlayan Dünya Bankası kredi anlaşmasından itibaren başlayan bir projeydi. Türkiye’de sadece 2 belediye bu krediden yararlanabildi ve 83 milyon Euro kredi sağladık. Sadece Bodrum değil, Fethiye İlçemizin Ölüdeniz, Hisarönü-Ovacık Mahallelerimizde de arıtma tesisi ve kanalizasyon çalışmalarımız devam ediyor. Marmaris İlçemizdeki arıtma tesisinin kapasitesini 2 katına çıkarıyoruz ve Milas ilçemizin Ören mahallesine de arıtma tesisi yapacağız. Ula ve Kavaklıdere kanalizasyon hatlarını tamamladık. Bodrumda yıllardır üst yapı yapılmış ancak alt yapıya bir şey yapılmadığı için şikayetler ortaya çıkmış. Seçimde Ahmet Başkanımızla bir söz verdik bu alt yapı sorunun çözeceğiz. Ben araştırmadan kolay söz vermem ancak Bodrum’a bu ihtiyaç önem arz ettiği için söz verdim ve şuan da yapıyoruz” dedi.

 “VATANDAŞLARIMIZDAN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ”

Bodrum’da birçok altyapı eksiği bulunduğunu ve bunların tamamlanması gerektiğini belirten Başkan Gürün, inşaat sürecinde vatandaşlardan anlayış beklediklerini, çalışmaların tamamlanmasıyla uzun yıllar boyunca şehrin alt yapı eksiği kalmayacağını söyledi. Gürün, “Kanalizasyon çalışmalarımız ancak kazı yapılarak yapılabiliyor. Ancak çalışmalar tamamlanınca alt yapı uzun yıllar sorun olmaktan çıkacak. Toz, çamur gibi bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor ancak halkımızdan bir süre sabır rica ediyorum. İnşaat yasağının olmadığı sürelerde bu çalışmaları kısa sürede tamamlamaya çalışacağız” dedi.

“BODRUM İÇME SUYU HATLARI İLE İLGİLİ HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

Başkan Gürün, Bakanlık tarafından yapılan İmar planları ve turizm alanlarının yerleşim alanı olarak yapılanması öncelikle o bölgenin altyapısı ve içme suyunun programlanarak yapılması gerektiğini söyledi. Bodrum içme suyu hatlarıyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini vurgulayan Gürün, Bakanlık tarafından Bodrum ana içme suyu hatlarında ki HDPE boruların yenilenmesinin kabul edildiğini CTP hatların ise hukuki sürecinin devam ettiğini söyledi. Gürün, “ Ben yaptım oldu anlayışı doğru değil. Bu kentin taşıması gereken kapasitenin üzerinde bir yük yükleniyor. Bu kadar inşaat bu kadar yapılaşmaya artık yeter dememiz gerekiyor. Bodrum’a yapılan bu yerleşim planları Bodrum’a fayda mı sağlıyor yoksa zarar mı? Bodrum, Halikarnas Balıkçısı’nın bahsettiği o sade ve sakin bir kent olmaktan çıkarılıyor. Çevreye yaptığımız onca yatırımın ardından merkezi hükümet tarafından kıyılarımız talan edilmeye başlandı. Bakanlık yetkisinde olan Gökova İmar planı ile o bölgeye çok sayıda marina yapımının önü açılıyor. Bunun için mücadele etmemiz lazım. Bodrum içme suyu hattı ile ilgili bakanlığa defalarca şikayette bulunduk. HDPE tipi boruların defolu olduklarını kabul ettiler ve bu hatlar yenilenecek. CTP borularda defolu olarak tespit edilmesine rağmen bakanlık bunu kabul etmiyor ve dava süreci devam ediyor. HDPE’yi çözdüysek bunu da çözeceğiz. 50 yıl yetecek suyu bulduklarını söylemişlerdi ancak şu an bile bu su yetersiz.  Şimdiye kadar 2 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptık. Ancak 2019 yılı ve 2020 yılı olarak hükümete aktardığımız vergi gelirleri ve aldığımız yatırım 10’da 1’i ve biz bunu hak etmiyoruz. Bu nedenle suyla ilgili Bakanlıklar tarafından acilen yatırım yapılmasını talep etmemiz gerekiyor” dedi.