Akademia Vakfı kapılarını açtı

Bodrum’un tarihi değerlerini ve kültürel mirasını korumayı ve yaşatmayı misyon edinen Akademia Vakfı, yeni binasında 12 ay boyunca önemli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak. 30 Ekim Pazartesi günü gerçekleşen Akademia Vakfı’nın açılışına Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Bodrum iş dünyasının önde gelen isimleri, arkeologlar, sanatseverler ve basın mensupları katıldı.

Vakfın kapısını, Cumhuriyetin 100. Yılına yakışır etkinliklerle açmak istediklerini ifade eden Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal, açılış konuşmasında şunları söyledi:

"Hepiniz hoş geldiniz, onur verdiniz, gurur verdiniz. Bugün çok önemli bir günde önemli bir açılışa hep birlikte tanıklık ediyoruz. Şöyle ki; Akademia Vakfı 1993 yılında kuruldu. Bu içinde bulunduğumuz alan, 1994 yılında Akademia Vakfına devletten tahsis edilmiş ve vakıf merkezi olarak kullanılmış. Önceleri Adliye binası olarak kullanılan yapı, sonrasında bir yangın geçirerek metruk hale dönüşmüş. 1993 yılında kurulan Akademia Vakfı, 1994’te bu binanın tahsisini alıyor. Aldıktan üç yıl sonra bir bağış bularak binayı aslına uygun şekilde restore ediyor.

2007’de vakıf finansal bir zorluğa düşerek binanın tahsisindenMuğla Üniversitesi lehine maalesef feragat ediyor. Üniversitebinayı devralıyor arkadaki bir odayı ise vakfa bırakıyor, vakıf adres olarak orayı kullanıyor ancak faaliyetleri duruyor. Ta ki yedi yıl öncesine kadar… Yedi yıldır yeni yönetim kuruluolarak göreve geldikten sonra sadece bu odada bir masa sıfır lira ile bu vakfı devraldık. Ve o günden bu yana önemli hocalarımızla tarih konferansları yaptık dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum Müze Projesini Bakanlıktan izin alarak çalıştık. Sayın Prof. Fahri Işık hocamızın “Uygarlık Anadolu’dan Doğdu” adlı kitabının yayınını gerçekleştirdik.İki yıl önce “Halikarnassos Sur Duvarları” projesini bakanlığımızın izniyle Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin denetiminde yaptık. Bu projede, alan temizliği ve kurtarma kazısının 1,5 kilometrelik kısmını yaparak çift taraflı yürüyüş yolu olarak hizmete açtık. Nihayetinde bakanlığımızdan binamızın 25 yıllığına kullanım hakkını alıp kiralamasını gerçekleştirdik ve bugün cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk gününde vakfımızı açmış olmanın gururunu yaşıyoruz.

Bu açılışımızı da, Bodrum’un 1923’ten 2023’e kadar olan 100 yıllık hikayesinin yer aldığı fotoğraf sergisi ile gerçekleştirelim istedik. Bodrum’un merkezinde; sivil toplum örgütlerine, sanatçılarımıza, yazarlarımıza, çizerlerimize ücretsiz olarak kullanabilecekleri bir kültür alanı kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İyi ki varsınız,iyi ki yanımızdasınız.

Özel bir teşekkürüm de, gerek Mausoleum Müze projemizi gerçekleştirmemize gerek Halikarnassos Sur Duvarları projelerinde bize vermiş olduğu destek gerekse binamızın kiralanması noktasında bizden desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bu günün sergisi çok büyük bir emek. Sayın Ali Şengün’ün ve Oğuz Hamza’nın arşivi ile bu sergimizi gerçekleştirdik.  "

Fotoğraf sanatçısı Oğuz Hamza ise vakıf kurulduğu dönemde Sönmez Taner hanımefendinin vakfın genel sekreterliğini yaptığını, vakfın yaptığı bazı çalışmalarını fotoğraflamak gibi vakfa bazı hizmetler yapma fırsatını bulduğunu ifade ederek, “Vakfın o dönemde Bodrum fotoğraf arşivi oluşturma fikri vardı, o fotoğraf arşivine de yardımcı olmuştum. Bu binaya gelip gitmiştim ama bilmiyordum ki 25 - 30 sene sonra ben bu binaya tekrar geleceğim, vakıf yönetim kuruluna gelip çalışacağım. Bu büyük bir mutluluk, büyük bir onur ve gurur. Ali Şengündostumuz müthiş bir arşiv tutmuş. Onun arşivinden yararlandık, sağ olsun. Son 20 yılda da benim fotoğraflarım var. Onlar da devamını getiriyor. İnşallah 125. yılda da burada hep beraber buluşur yeni bir sergi yaparız. Hepiniz hoşgeldiniz, çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Oğuz Hamza konuşmasının sonunda ise, “Alt yıl boyunca binanın vakfa tekrar kazandırılması için vakıf yönetim kurulubüyük mücadele verdi ama bu mücadelenin lideri ve en büyük emekçisi Özay Kartal’dır. Ben gözlerimle, aklımla,duygularımla buna şahit oldum. Altı yıl boyunca çok defalarAnkara’ya gitti, Muğla’ya gitti, çok defalar yazıştı, telefon etti, üzüldü, mutlu oldu, benimle paylaştı ama en sonunda bunu başardı, başardık. Tekrar teşekkürler.” ifadelerinde bulundu.

Geçmişten günümüze Bodrum fotoğraflarını arşivleyen Ali Şengün de, “Bodrum arşivi fikri bende önce bir hobi olarak başladı. 15 yıldır dünyanın her yerinden eski Bodrum fotoğraflarını topluyorum. Elimde 400.000’e yakın fiziki ve görsel dijital arşiv oluştu, yüzlerce kitap, yüzlerce dergi var.Birçok sergide meydana çıkartıyoruz. Bilenler iç geçiriyor,eskileri yâd ediyor, bu da beni çok mutlu ediyor. Özay Bey de arayınca Akademia Vakfı’nın açılışında ve Cumhuriyetin 100. Yılında böyle bir sergi yapalım deyince çok mutlu oldum, çok da güzel bir sergi.” dedi.

Ali Şengün ve Oğuz Hamza’nın Ortak Arşivsel Fotoğraf Sergisi 30  Ekim – 12 Kasım  2023 tarihleri arasında Akademia’da ziyarete açık olacak. 

Akademia’da 2. gün etkinliği ise 31 Ekim Salı günü saat 18.00’de Prof. Fahri Işık’ın “Atatürk ve Arkeoloji” Cumhuriyetin 100. Yılında Atatürk’ün Bağımsızlık Ülküsü İzinde Anadolu Arkeolojisi konulu konferansı devam etti.

Bodrum ilçe merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunan ve adını da binadan alan Eski Adliye Sokak’ta bulunan Akademia, yapılan düzenlemelerle Sergi, Dinleti, Gösteri ve Konferanslara ev sahipliği yapacak hale getirilerek Bodrum halkının hizmetine sunuldu